2012年10月12日
再遊東坪洲並無耳目一新, 得來一番掃興.
再遊東坪洲並無耳目一新, 得來一番掃興.
冇哂心機行喇! 睇落去就知喇!
一早出海目的地是塔門, 順遊東坪洲,
是日一半青天, 一半煙霞, 向目的地視野不佳啊!
離遠已看到村屋和碼頭拉起標語
上船後定必訪問一番...
原來政府把東坪洲立入為保育區的地質公園,
有好幾戶冇牌經營食檔的居民沒有補償,
但村公所又通過贊成, 所以好多原居民已搬走了,
剩下來沒有身份又冇牌的食檔就不服氣,
不服冇賠償, 死守不走.
每有遊客經過就破口大罵政府無良, 趕盡殺絕.
去斬頸洲在上船的右手邊, 整條小路全是咬人的黑蟻,
島上的青年營已關閉, 一路上猶如鬼域, 路已不通了.
最奇怪的是冇新聞, 冇人提及, 又冇人上街,
只得島上的以前熟食店的人在抗爭咋?!?!?!
我們只好走回頭, 影吓石; 這裡的一層層的岩石
如同一本千頁書,記載着地質歷史的奧秘。
用頁岩砌屋是東坪洲的特色
由於第三紀早期以後的沉積物都未能
固結成為堅硬岩石,因此從地質歷史的角度來看,
東坪洲是本港最後形成的岩石。
頁岩的常見主要成分是黃鐵礦、方沸石和輝石。
岩石滲出悅目色彩,相信是因為成岩時內部夾雜着...
鈣、鐵、鎂等不同元素的物質微粒,
成岩後再經過風化和海蝕,
露頭便呈現青紫、褐紅、灰炭、
墨綠等斑斕色彩,饒富特色。
回到船上遠看的龍落水
再拍斬頸洲...
斬頸洲又名斷頭洲,位於東平洲最西端的岬角上,
斬頸洲與主島之間之峽道看似是巨斧斬斷的痕跡,
故得其名。
這條南北相通的峽道,寬約五米,長達二十多米,
兩旁峭壁直削,岩石灰褐色,層理明顯。
斬頸洲峽道的形成與該處岩石擁有節理與裂縫有關,
兩組近於平行及南北伸展的節理,構成岬角岩層的弱帶,
海浪沿弱帶的南北兩端強烈侵蝕,逐漸形成海穴.
持續的侵蝕令海穴愈來愈深,最終打通岩石兩端,
海穴的頂部岩石亦塌下,形成天然通道,岩石從此
分開為獨立的海蝕柱(斬頸洲)和主島(東平洲)。
香港多處面對大風浪的海岸都有海蝕柱,
西貢萬宜水庫東壩附近的破邊洲便是著名例子。
船一直往塔門駛去, 遠望的是赤洲.
有傳這裡可能是連接大陸的新道路網;
咁就真喺大石壓死蟹喇!
島上現今冇水,冇電,冇嘢食! 只有左手邊山路可去更樓石,
一個幾好的公廁, 還有一所警處, 喺咁多!
汽水機都冇呀!!! 午飯一定去塔門才有得吃喇!
希望政府日後真喺俾番一個完整的東坪洲俾我哋啦!
原來政府把東坪洲立入為保育區的地質公園,
有好幾戶冇牌經營食檔的居民沒有補償,
但村公所又通過贊成, 所以好多原居民已搬走了,
剩下來沒有身份又冇牌的食檔就不服氣,
不服冇賠償, 死守不走.
每有遊客經過就破口大罵政府無良, 趕盡殺絕.
去斬頸洲在上船的右手邊, 整條小路全是咬人的黑蟻,
島上的青年營已關閉, 一路上猶如鬼域, 路已不通了.
最奇怪的是冇新聞, 冇人提及, 又冇人上街,
只得島上的以前熟食店的人在抗爭咋?!?!?!
我們只好走回頭, 影吓石; 這裡的一層層的岩石
如同一本千頁書,記載着地質歷史的奧秘。
固結成為堅硬岩石,因此從地質歷史的角度來看,
東坪洲是本港最後形成的岩石。
岩石滲出悅目色彩,相信是因為成岩時內部夾雜着...
成岩後再經過風化和海蝕,
露頭便呈現青紫、褐紅、灰炭、
墨綠等斑斕色彩,饒富特色。
斬頸洲又名斷頭洲,位於東平洲最西端的岬角上,
斬頸洲與主島之間之峽道看似是巨斧斬斷的痕跡,
故得其名。
這條南北相通的峽道,寬約五米,長達二十多米,
兩旁峭壁直削,岩石灰褐色,層理明顯。
斬頸洲峽道的形成與該處岩石擁有節理與裂縫有關,
兩組近於平行及南北伸展的節理,構成岬角岩層的弱帶,
海浪沿弱帶的南北兩端強烈侵蝕,逐漸形成海穴.
持續的侵蝕令海穴愈來愈深,最終打通岩石兩端,
海穴的頂部岩石亦塌下,形成天然通道,岩石從此
分開為獨立的海蝕柱(斬頸洲)和主島(東平洲)。
香港多處面對大風浪的海岸都有海蝕柱,
西貢萬宜水庫東壩附近的破邊洲便是著名例子。
有傳這裡可能是連接大陸的新道路網;
咁就真喺大石壓死蟹喇!
島上現今冇水,冇電,冇嘢食! 只有左手邊山路可去更樓石,
一個幾好的公廁, 還有一所警處, 喺咁多!
汽水機都冇呀!!! 午飯一定去塔門才有得吃喇!
希望政府日後真喺俾番一個完整的東坪洲俾我哋啦!
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